VISSZA A PINCÉSZET BORAIHOZ
GRÓF DEGENFELD KASTÉLYSZÁLLÓ ÉS SZŐLŐBIRTOK - BORAINK
Tokaji Szamorodni 2013
Minősítése: Védett eredetű édes borkülönlegesség
A szamorodni Tokaj-hegyaljára jellemző borkészítési metódus, ahol a szőlőfürtöket az aszúsodott szőlőszemekkel együtt szüretelik és dolgozzák fel. Ezáltal nem csak az érett szőlő illatait és zamatait vihetjük át az elkészített borba, de a koncentrációval is varázsolhatunk. A '13-as Gróf Degenfeld Szamorodni csillogóan elegáns, halvány aranysárga színe és telt, olajos textúrája ellenére lendületesen mozog a poharamban, stílusváltást jelezve. Koncentrált, de mégsem elnehezült gyümölcs illatai mézbe hajlóak, könnyedek. Hosszú percekig ismerkedem vele. Aztán már nem bírom tovább, belekortyolok, és nagyon szép struktúrát találok, amelyben mindent hosszan élvezhetünk: izgalmasan összetett gyümölcsös-mézes ízvilág, finom savak, amelyek lendületet adnak, a hordós érlelés vajassága és véget nem érő utóízek jellemzik.
Gasztro javaslat: Desszertbor lévén gyümölcsös pitékhez, tortákhoz kínálnám, de a bátrabbak kipróbálhatják aszalt gyümölcsökkel tálalt, füstölt pisztránggal is.