VISSZA A PINCÉSZET BORAIHOZ
GERGELY BORHÁZ- BORAINK
Szent Balázs-hegyi Bio Olaszrizling 2015
Minősítése: Oltalom alatt álló, eredetmegjelölésű száraz fehérbor
Szeretem a Rizlinget. Mármint az Olaszt. Nem tudom miért kapta ezt a nevet, de a
fajta zseniális. Számtalan arcát ismerjük, ráadásul termőhelyenként is képes eltérő
illatokat és ízeket hozni. A Balaton-felvidék termőhelyein kifejezetten jól érzi magát a
Rizling, amelynek tankönyvbe illő példája a Gergely Borház 2015-ös tétele.
Megjelenése abszolút hozza a fajtát: halványsárga szín, zöldes villanásokkal,
közepes test, de olajos glicerin ablakokkal - ahogy az írva vagyon. Édeskés
virágillata a magyar népi kultúrában rögzítetten a Rezeda virág illatára emlékeztet.
Említésre méltó, 13,0 % vol. alkoholtartalma illatában is jelentkezik, enyhén likőrös
jelleget kölcsönözve. Ízében tombolnak a gyümölcsök: érett almák és szaftos
barackok vonulnak szép hullámokban, miközben a háttérben elegáns savak teszik a
dolgukat: stabil támaszt biztosítanak. Közepesen hosszú utóízében megvillan a dió
és a mandula, ami ugyancsak jellemzője a fajtának.
Gasztro javaslat: Sertés oldalas amúgy régiesen, tepsiben pecsenyére sütve, vele
sült krumplival. A sütés befejezése előtt egy gondolattal ne felejtsünk el mellé dobni
néhány gerezd fokhagymát csak úgy héjában. Hibátlan!