VISSZA A PINCÉSZET BORAIHOZ

GERGELY BORHÁZ- BORAINK

 

Szent Balázs-hegyi Bio Olaszrizling 2015

Minősítése: Oltalom alatt álló, eredetmegjelölésű száraz fehérbor

Szeretem a Rizlinget. Mármint az Olaszt. Nem tudom miért kapta ezt a nevet, de a

 

fajta zseniális. Számtalan arcát ismerjük, ráadásul termőhelyenként is képes eltérő

 

illatokat és ízeket hozni. A Balaton-felvidék termőhelyein kifejezetten jól érzi magát a

 

Rizling, amelynek tankönyvbe illő példája a Gergely Borház 2015-ös tétele.

 

Megjelenése abszolút hozza a fajtát: halványsárga szín, zöldes villanásokkal,

 

közepes test, de olajos glicerin ablakokkal - ahogy az írva vagyon. Édeskés

 

virágillata a magyar népi kultúrában rögzítetten a Rezeda virág illatára emlékeztet.

 

Említésre méltó, 13,0 % vol. alkoholtartalma illatában is jelentkezik, enyhén likőrös

 

jelleget kölcsönözve. Ízében tombolnak a gyümölcsök: érett almák és szaftos

 

barackok vonulnak szép hullámokban, miközben a háttérben elegáns savak teszik a

 

dolgukat: stabil támaszt biztosítanak. Közepesen hosszú utóízében megvillan a dió

 

és a mandula, ami ugyancsak jellemzője a fajtának.

 

Gasztro javaslat: Sertés oldalas amúgy régiesen, tepsiben pecsenyére sütve, vele

 

sült krumplival. A sütés befejezése előtt egy gondolattal ne felejtsünk el mellé dobni

 

néhány gerezd fokhagymát csak úgy héjában. Hibátlan!

©2016 PINCETÚRÁK | MAGYARORSZÁG

©2016 PINCETÚRÁK | MAGYARORSZÁG

designed by Kálmán Nagy